Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: citius, altius, fortius


Πρώτο επίσημο ματς της σεζόν 2015-2016 αύριο, και τι ματς!

Κλασικά, όπως πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, συναντιόμαστε στην πρεμιέρα του κυπέλου με τον Παναθηναϊκό. Το άλλο σενάριο που παίζει συνήθως είναι ότι τους βρίσκουμε στον τελικό. Ένα σενάριο με πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για το που θα καταλήξει τελικά ο τίτλος, μιας που αν κατα 99% ξέρεις τον τροπαιούχο με το καλημέρα, χάνεται όλο το νόημα.
Φέτος ανεβαίνουν βέβαια και άλλες ομάδες, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο σαν φίλαθλοι και λάτρεις του μπάσκετ. Σαν Ολυμπιακοί βέβαια, ελπίζουμε και θέλουμε να το πάρει η ομάδα μας.

Αν ξεπεράσουμε πάντως τη συζήτηση περί ενδιαφέροντος (σε έναν ούτως ή άλλως υποβαθμισμένο θεσμό) θεωρώ ότι μας συμφέρει που πετυχαίνουμε σε αυτό το χρονικό σημείο τον "αιώνιο αντίπαλο". Και εξίσου μας συμφέρει που θα τον πετύχουμε πάλι πολύ νωρίς στη έδρα του στο πρωτάθλημα. Εξηγούμαι.

Ο Παναθηναϊκός έκανε μερικές αρκετά αξιολογές κινήσεις και αυτό είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα φανεί. Έβαλε και ένα στοίχημα με τον Φέλντεϊν βέβαια, αλλα οι υπολοιπές επιλογές φαίνοται απο αρκετά εώς ικανοποιητικά ασφαλείς. Δεν θα καθίσω να κάνω ιδιαίτερη ανάλυση για τα αγωνιστικά οφέλη του Παναθηναϊκου, ο οποίος θα έχει και τον... θεριακλή Γκιστ στη 12αδα! Θα αποκαλυφθούν όλα στην πορεία.

Απο εκεί και ύστερα όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια πιο διαφορετική ομάδα σε σύγκριση με πέρσυ, απο ό,τι είναι ο φετινός Ολυμπιακός σε σχέση με τον περσινό. Οι αλλαγές που γίναν σε εμάς ήταν κατα κύριο λόγο βελτιωτικές, ενώ στον Παναθηναϊκο δομικές. Επομένως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μπεί σε μια νέα φιλοσοφία και να βρεθούν μεταξύ τους οι βασικότατοι νεαποκτηθέντες. Επιπλέον θεωρώ ότι μέσα στη χρονιά ο Παναθηναϊκός πιθανότα θα κινηθεί για να κλείσει τη μία θέση ξένου που έχει αφήσει ανοιχτή, μάλλον με κάποιον mobile ψηλό. Οπότε αν τον πετυχαίναμε πιο μετά, ίσως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς να είχε ένα έξτρα όπλο στη διαθεσή του, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση και εκτέλεση του pick n' roll.

Η ομάδα μας πάλι, παρέμεινε πιο συμπαγής στον κορμό της (Σπαν, Πριντ, Λοτζε και ίσως Μάντζαρης παραμένουν στην βασικη 5άδα) και συμπληρωσέ το ήδη υπάρχον ρόστερ με αρκετά ελπιδοφόρες επιλογές.

Προσωπικά βέβαια έχω κάποιες ενστάσεις πάνω στη στελέχωση, τις οποίες διατύπωσα δύο ποστ πίσω, αλλά παρ' όλα αυτά σε σχέση με πέρσυ η μόνη ξεκάθαρα δομική αλλαγή είναι η φυγή Σλούκα. Ο οποίος βέβαια μπορεί να ερχόταν απο τον πάγκο, άλλα όπως έχουμε πεί αποτέλεσε συχνά την περσινή χρονιά έναν παίχτη βαρόμετρο, του οποίου τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά δεν αναπληρώθηκαν εντελώς.
Πέραν αυτού όμως, ο Ολυμπιακός με τις κινήσεις που έκανε, φαίνεται να κέρδισε σε ποιότητα και σε δύναμη, χωρίς θεωρητικά να χάσει κάτι που ήδη είχε απο αυτούς που έφυγαν και κυρίως χωρίς να ξεφεύγει απο τις αγωνιστικές αρχές του. Απλά ψήλωσε, έγινε ακόμα πιο σκληρός περιφερειακά, απέκτησε περισσότερο την προσωπική φάση και μάλλον αύξησε και την αθλητικότητα του σαν ομάδα. Το μότο φέτος, άρα και αύριο, πρέπει να είναι "μια απο τα ίδια, αλλά πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά". Και πιστεύω θα είναι. Δεν ξέρω αν έχει απάντηση ακόμα σε αυτό ο Παναθηναϊκός. Ίσως ο χαρακτήρας κάποιων παιχτών του, άλλα απο την άλλη παίχτες με χαρακτήρα έχει και ο Ολυμπιακός.

Μοιάζει πιο έτοιμη λοιπόν η ομάδα μας για το αυριανό παιχνίδι και πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα το πάρει. Το ματς στο ΟΑΚΑ είναι άλλη κουβέντα, αλλα σίγουρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Προφανώς στα ντέρμπυ δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, αλλά σε βάθος χρόνου ο Παναθηναϊκός θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος αντίπαλος απο ό,τι είναι τώρα. Επομένως είναι ευκαιρία να εκμεταλευτούμε την καλύτερη θέση που έχουμε στη αφετηρία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bad-ass jerseys !

Bad-ass jerseys !
by Red Pivot

Now playing...